ПОСУД ДЛЯ КУХНІ – ОСНОВНІ ВИДИ
За своїм функціональним призначенням посуд можна умовно поділити на чотири типи:
- кухонний – використовується для приготування харчових продуктів;
- для їдальні – застосовується для сервірування столу та подачі готових страв;
- для зберігання їжі та напоїв – різні ємності, банки, пляшки для олії, контейнери тощо;
- допоміжний – набори для зберігання солі, перцю, гірчиці та інших спецій, серветники, форми та ємності для льоду та інше.
Кухонний посуд є головним предметом побуту будь-якого будинку та квартири, оскільки без нього неможливе приготування їжі. Він містить в собі:
- сковороди та сотейники – кухонне приладдя, стійке до впливу екстремальної температури, що виготовляється з металу. Вони використовуються для смаження на газовій або електричній плиті, пасерування або запікання в духовці. Сковороди та сотейники відрізняються за матеріалом виготовлення, формою, розмірами, глибиною, типом ручок, наявністю спеціального шару антипригарної речовини та кришки;
- деко для духовки та форми для випічки – рівні листи металу з низькими бортами та спеціальні форми. Використовуються для приготування їжі, випікання, тортів, пирогів, тістечок у духовці;
- пароварки та скороварки – посуд, що використовується для приготування їжі на пару або під високим тиском;
- ковші та каструлі – спеціальний посуд, який використовується для приготування перших страв, овочів, риби, м'яса, макаронів та компотів;
- посуд для чаю, кави та молока – невеликі за обсягом та розмірами каструлі, що використовуються для підігріву молока, води, приготування чаю, кави, какао та інших гарячих напоїв у домашніх умовах;
- друшляки та сита – спеціальні ковші з невеликими отворами для просіювання борошна, видалення води зі страв;
- миски – глибокі тарілки з металу або пластику, які використовуються для миття, змішування продуктів, приготування та подачі салатів;
- терки, ступки та ручні подрібнювачі – використовуються для дроблення спецій, горіхів, насіння, нарізки фруктів, овочів, зелені, часнику та інших продуктів;
- ножі, обробні дошки, товкушки, половники, качалки, молотки для відбивання м'яса, прихватки, підставки та інші аксесуари.
Окремою категорією посуду є столове приладдя. Воно містить у собі вилки, ложки та ножі для основних страв, закусок, риби, десертів, спагеті, крабів і фруктів.