067 3376152 ,066 8377392
Упаковка 100 грам Сухий лист ожини.Лікарська рослина.Ще давньоримський
лікар Гален згадував про ожину, як про цілющу, лікарську рослину. Він
говорив про те, що римлянами цінуються не лише ягоди ожини, а й молоді
пагони, листя.
Пагони жували при проносах і щоб зміцнити ясна. Застосування ожини в народній медицині поширене і сьогодні.
У плодах ожини відзначено великий вміст аскорбінової кислоти,
каротину (попередника вітаміну А), вітамінів В1, Е, К, Р, РР; багато
легкозасвоюваних вуглеводів (глюкози, фруктози, сахарози), органічних
кислот (яблучної, винної, лимонної, саліцилової), пектинових речовин,
флавоноїдів, мінеральних речовин (фосфору, калію і магнію), дубильних
речовин, фенольних сполук. Всі ці речовини сприяють зміцненню капілярів,
мають протизапальну і протисклеротичну дю.
Для використання в лікарських цілях підходять пагони ожини, . Листя після збору підлягають негайному висушування під навісом. Ягоди ожини слід збирати повністю дозріли.
Використання ожини в народній медицині.
Чай, заварений з листя ожини, застосовується як тонізуючий, вітамінний.
При кровоточивості ясен застосовують для полоскання порожнини рота насичені відвари і настої з листя ожини, так як в листках ожини великий вміст вітаміну К, який має кровоспинні властивості.
Листя ожини містять багато дубильних речовин, тому вони знайшли застосування в медицині як засіб при проносах.
Плоди ожини мають ранозагоювальні, легкі проносні, заспокійливі,
протизапальні, потогінні та сечогінні властивості, допомагають знімати
суглобові болі, використовуються при лікуванні застуди та запаленні
сечового міхура.
При застудах, які супроводжуються високою температурою, нежиттю і
кашлем, вживають чай зі свіжих ягід і просушених листя ожини.
Захриплість допоможе зняти теплий сік з ягід цієї рослини.
Настої і відвари застосовують при набряках, запаленні сечового міхура, суглобів.
Рекомендується приймати на ніч свіжі ягоди ожини як заспокійливий засіб і при безсонні; також застосування ожини радиться жінкам, які схильні до передменструального синдрому, в період клімаксу. Ягоди ожини сприяють нормалізації обміну речовин, тому дуже корисні при цукровому діабеті, атеросклерозі та ожирінні.
Настої з листя і коріння ожини застосовуються і як зовнішній засіб (ранозагоювальні і кровоспинні властивості). Приготованими таким чином настоями прополіскують порожнину рота при кровоточивості ясен і різних запальних захворюваннях. За будь-яких шкірних захворюваннях настої слід додавати у ванну.
Корисні рецепти з ожиною.
Ягоди ожини вживають по-різному: їдять у свіжому вигляді, роблять желе, готують прохолодні напої, настоянки, компоти, варять варення, пастилу. У домашніх умовах з ожини можна приготувати наступне:
Чай з листя ожини та малини:
необхідно змішати дві частини свіжого листя ожини і одну частину свіжого листя малини. Дати їм трохи зав'янути, потім розім'яти (припустимо, качалкою), збризнути водою, пересипати в тканинної мішок і повісити для ферментації (процес переробки під впливом власних ферментів) в теплому місці. Через кілька днів у листя з'являється чудовий запах, після цього їх остаточно висушують і зберігають у скляних закритих банках. Чай заварюють з розрахунку: на склянку окропу одна чайна ложка сухої сировини; чудово допомагає при застуді,тощо.
Схожі оголошення